Nyald meg egy iPad, hogy megfeleljen az álom hajó kiállítás digitális vágy

Kultúra

Szeretne egy perverz beszélgetést több vonzó fiatal nővel? Mi lenne, ha megnyalnánk egy iPad képernyőjét? Vagy talán inkább egy táncparkett körül forog, mélyen a szeretője szemébe nézve, okostelefonon keresztül?

Ez minden lehetséges a csúsztatás jobbra! Adatok, Társkereső, Vágy. A kiállítás az iMal-ban, a molenbeeki digitális Kultúrák és technológia művészeti központjában kerül megrendezésre.

Arról az iPadről. Egy fából készült fülkében van, amely egy fekete függönyön keresztül érhető el. Belépsz, hogy egy nagyon különleges alkalmazást használj, amelyet Dani Ploeger holland művész fejlesztett ki. De nem kattint vagy csúsztat az ujjaival; alulról felfelé kell nyalnia a képernyőt az alkalmazás aktiválásához, amely megvilágítja a képernyőt. Minél gyorsabban nyalsz, annál világosabb lesz.

Ha maga a cselekmény nem teszi egyértelművé Ploeger pontját, a címnek segítenie kell. A “fétis” nemcsak a digitális eszközök iránti megszállottságunkra mutat rá (naponta hányszor nézi az okostelefonját?) de az online társkereső platformok mesterségessége.

“Ez egy kortárs peep show élmény, amely egy rejtélyes technológiához és ennek a technológiának a fetisizmusához kapcsolódik” – magyarázza Valentina Peri, aki a Swipe Right kurátora! “Ez a darab valódi ravaszt jelent a látogatók számára, még akkor is, ha nem próbálják meg. Csak az ötlet, és ez a kritikus módja annak, hogy lássuk az eszközöket, amelyeket minden nap használunk.”

Peri kurátora egy hasonló show Párizsban három évvel ezelőtt, követve fel egy könyvet esszék tudósok betekintést, hogy a digitális alkalmazások befolyásolják a személyes kapcsolatok. És semmi sem helyezi ezt eléggé fókuszba, mint társkereső alkalmazások.

A kiállítás egyik legérdekesebb installációja a berlini szövetkezet “Ashley Madison Angels at Work”!Mediengruppe Bitnik. “Az Ashley Madison társkereső webhelyről van szó, amely olyan házas emberekre irányul, akik viszonyt keresnek” – mondja Peri.

Hat évvel ezelőtt egy hackercsoport feltörte az oldalt, és közzétette az összes adatot az interneten-csevegéseket, neveket, szó szerint mindent. “A legmeglepőbb abban az időben – ez volt 2015 – az volt, hogy a női felhasználók többsége hamis volt. Botok voltak. Algoritmusok szerint működő szkripteket használtak. Feladatuk az volt, hogy a férfi felhasználókat online tartsák, mert Ashley Madison üzleti modellje az, hogy a felhasználókat a weboldalon a lehető leghosszabb ideig tartsák.”

Ashley Madison botjai okosak voltak, tippeket dobva, amelyek azt sugallták, hogy a felhasználó szülővárosában vannak. “Úgy tűnik, hogy valódi nők, nevük van” – mondja Peri. “És olyan dolgokat mondanak, mint” Hé, online vagy, akarsz beszélni? Akarsz egy perverz csevegést?’”

Az “angyalok a munkahelyen” öt ilyen “nőt lát Brüsszelben” a talapzatra szerelt képernyőkön. “Alkotnak egy csoportot, egy kórust. Sétálhatsz közöttük. Ezek csak szintetikus arcok a képernyőn, de ugyanakkor emberek is. Néha csak az egyik beszél, néha mindannyian. Elég ijesztő. Egyszerre szexi és sötét.”

Ez pedig csúsztassa jobbra! dióhéjban. “Míg ezek a weboldalak és alkalmazások sok szabadságot kínálnak nekünk-mondja Peri -, azzal a képességgel, hogy könnyen elérjük az embereket, és kísérletezzünk új intimitásokkal és szexualitásokkal, ha úgy tetszik, ugyanakkor van egy sötét oldal. Ebben a kiállításban nincs erkölcsi ítélet, de próbálom megmutatni ennek a folyamatnak a két oldalát, ezt a valóságot.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük