Face coverings: Mitkä ovat uudet säännöt?

Kasvopeitteet ovat pian pakollisia ihmisille, jotka haluavat matkustaa englannissa julkisella liikenteellä coronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi.
Ennen uusia hallituksen asetuksia, jotka tulevat voimaan 15 kesäkuu, tässä on mitä sinun tarvitsee tietää käytöstä naamarit ja päällysteet.

– Mikä on kasvojen peittäminen?

Kasvonpäällysteet eivät ole samoja kuin kasvonaamiot. Hallitus on todennut, että päällysteet voidaan tehdä huivit, huivit tai muut kangas kohteita, niin kauan kuin ne kattavat suun ja nenän.

Niiden pitäisi antaa käyttäjän hengittää mukavasti ja olla sidottu pään takana antaa ”hyvä istuvuus”.

Virkamiehet ovat sanoneet, että ihmiset voivat tehdä omia päällystisiä kotona käyttäen T-paitoja tai puuvillakangasta ja merkkijono.

– Miksi niitä suositellaan?

Hallitus toteaa, että vaikka yllään kasvot kattaa ei suojaa käyttäjän, se voi suojella muita, jos ihmiset ovat saaneet tartunnan, mutta ei ole vielä kehittynyt oireita.

Ihmiset yllään kattaa pitäisi pestä kätensä ennen kuin laitat sen päälle ja sen jälkeen ottaa sen pois.

Se olisi myös pestävä säännöllisesti pyykin pesuaineella, hallitus sanoi.

– Entä naamarit?

Ihmisiä on pyydetty olemaan käyttämättä henkilönsuojaimia, jotta ne pysyvät etulinjan terveyshenkilöstön käytettävissä.

Useat lentoyhtiöt, kuten easyJet ja Ryanair, ovat kuitenkin ottaneet käyttöön vaatimuksen, jonka mukaan matkustajien on käytettävä kasvonaamioita.

– Tulevatko muutokset voimaan välittömästi?

Liikenneministeri Grant Shapps kertoi Downing Street lehdistötilaisuudessa torstaina, että muutokset tulisi pakollisia kesäkuusta 15.

– Miten se pannaan täytäntöön?

Jäsen Shapps ilmoitti toimittajille, että sen täytäntöönpano edellyttää liikenteenharjoittajia ja Tarvittaessa Yhdistyneen kuningaskunnan liikennepoliisia.

Hän sanoi, että juna- ja linja-automatkaolosuhteisiin tehtäisiin muutoksia, ja lisäsi: ”Tämä tarkoittaa, että sinulta voidaan kieltäytyä matkustamasta, jos et noudata ja sinulle voidaan sakota.”

Lontoon pormestari Sadiq Khan kertoi BBC Breakfast politiikka luottaa paljon ”positiivinen vertaispaine”, mutta kehotti työmatkalaiset ei ”ottaa lakia omiin käsiisi”, jos he näkivät ihmisiä ilman kasvopeitteitä ja puhua henkilöstön puolesta.

– Onko poikkeuksia?

Hyvin pieniä lapsia, vammaisia ja hengitysvaikeuksista kärsiviä koskeviin sääntöihin myönnetään poikkeuksia.

– Entä jos matkustan junalla Walesista tai Skotlannista Englantiin?

Jäsen Shapps on ehdottanut, että Englannin ulkopuolelta alkavien junien matkustajien on ehkä asetettava päällysteet rajan ylittäessään.

Hän sanoi, että Skotlannin ja Walesin tehtävänä olisi antaa omat ohjauksensa. Mutta aiemmin torstaina, Skotlannin ensimmäinen ministeri Nicola Sturgeon tweeted että hänen hallituksensa on ”harkitsee tehdä pakolliseksi” käyttää kasvopeitteeitä julkisen liikenteen ja kaupoissa.

– Missä muualla niitä pitäisi käyttää?

Nykyinen neuvo on, että kasvonpäällysteet on käytettävä suljetuissa tiloissa, joka sisältää myös joitakin kauppoja, mutta tämä ei ole vielä pakollista.

Jäsen Shapps kertoi BBC Radio 4: n Today-ohjelma, että tämä johtuu siitä, että oli vähemmän vuorovaikutusta ihmisten vähittäiskaupoissa.

Hän sanoi: ”Mutta julkisen liikenteen voit olla vieressä joku 10, 20 tai 30 minuuttia, joten on paljon suurempi mahdollisuus olla lähellä joku pidemmän aikaa.”

Ihmisiä ei käsketä käyttää päällysteet ulkona, kun liikunta, kouluissa tai toimistoissa.

– Jos minulle kehittyy Covid-19 oireita, voinko silti mennä ulos, jos käytän maskia tai kattaa?

Ei. Ihmiset, joilla on coronavirus oireita ja heidän kotitalouden pitäisi eristää kotona.

– Mikä on tiede?

Hätätilanteita käsittelevä tieteellinen neuvoa-antava ryhmä (Sage) katsoo, että todisteet naamioista, jotka estävät tartunnan leviämisen ihmisestä toiseen, ovat ”marginaalisia mutta positiivisia”.

Maailman terveysjärjestö on korostanut, ettei ole näyttöä siitä, että terveiden henkilöiden naamio – olivatpa ne lääketieteellisiä tai muita – laajemmassa yhteisössä voi estää heitä tulemasta hengitysviruksilla, mukaan lukien Covid-19.

– Onko kasvopeitteiden käytössä haittoja?

On esitetty huoli siitä, että ne voisivat antaa väärän turvallisuuden tunteen ja tarkoittaa sitä, että ihmiset ovat lievempiä muiden ennaltaehkäisevten toimenpiteiden, kuten sosiaalisen etääntymisen ja käsihygienian, kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.